cissiochfreddan

Cissi och Freddan

Chokladtårtan från Hela Kändissverige Bakar

Idag blir det nått lite gladare än igår, temat är fortfarande saker man stoppar i sig men det här lovar jag att alla (som inte är nötallergier) kan mumsa i sig, oavsett om du är gravid eller inte. 🙂

Det var en av er läsare, Åsa, som igår skrev att hon letat efter receptet på chokladtårtan jag gjorde när jag var med i Hela Kändissverige Bakar. Det var ett eget litet påhitt så jag tror inte just den finns på nätet (eller ja, allt finns väl på nätet nånstans och jag har sjukt svårt att se att jag var den första att göra det här).

Älskar du kladdkaka/brownis/fudge och hallon (går nog lika bra med vilka bär som helst) så lovar jag att du kommer tycka att den här är magisk. 🙂18816334_10155177981961327_209209161_nTill att börja med ska ni få veta en hemlis… Den är superenkel att göra, men säg inte det till nån. Vill ju att det ska framstå som att jag är värsta bakproffset. Haha! :p Om hela sanningen ska fram, jag är allt annat än någon som brukar baka. När jag fick frågan om jag ville ställa upp i programmet så tackade jag ja direkt, utan att egentligen tänka igenom vad jag svarade ja på.18816765_10155158651446327_2138216690_nNär jag berättade för mina nära och kära så skrattade de gott då jag är mer känd hos dem för att lyckas ställa till det i köket och inte för mina fantastiska bakverk. Deras sponta reaktion var ungefär “Det blir ju rolig TV i alla fall.” Så, tävlingsmänniska som jag är drog jag raka spåret till affären och köpte typ allt som hade med bakning att göra och sen tränade jag stenhårt i över två veckor. Jag bakade minst två olika saker varje dag (stackars Freddan tvingades att ställa upp som försökskanin och gick säkert på 3-4 kg. Haha!)img_1668.jpg

Hur som helst, här kommer receptet på tårtan.

Jag skrev att det var enkelt, och det är det. Det betyder dock inte att det går snabbt. Det är nämligen lite pyssel med den, men enkelt pyssel.

Börja med att göra två stycken Fudge Brownis-bottnat. Ta allt jag skriver här gånger två (första delen av receptet är från köket.se):

Chokladtryffel

 • 150 g mörk choklad (55 %)
 • 150 g vispgrädde (1,5 dl)

Brownie

 • 150 g osaltat smör
 • 250 g strösocker (2,75 dl)
 • 70 g kakao (1,5 dl)
 • 3 g salt (0,5 tsk)
 • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
 • 110 g ägg (2)
 • 60 g vetemjöl (1 dl)

Gör så här:

 1. Chokladtryffel
  Hacka choklad och lägg den i en skål. Koka upp grädde, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
 2. Brownie
  Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
 3. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda (det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin).
 4. Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in.
 5. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
 6. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20–22 minuter. Låt svalna.
 7. Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd kakan upp och ner och bred tryffeln ovanpå, toppa med flingsalt. Om tryffeln är för lös för att breda räcker det med en stund i kylen för att den ska stelna en aning.
 8. Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt, ca 40–50 minuter. Om du inte redan bakat den i en rund form så går det bra att skära till den så den får en fin runt “tårtform”.

 

Sen behöver du göra maränger och det går bra med vilket klassiskt recept som helst. Jag använde ett som jag hittade på arla.se. Det är för 40 maränger och så många behöver du inte så jag halverade detta. OBS! Gör SMÅ maränger.

 • 4 äggvitor
 • 2 dl strösocker
 • 2 krm ättiksprit 12%

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 100°.
 2. Vispa vitorna till ett skum.
 3. Tillsätt socker och ättika, fortsätt vispa till ett fast skum.
 4. Klicka ut 40 maränger på plåtar med bakplåtspapper.
 5. Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 45 min. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar minst 1 tim i ugnen (jag hade inte så lång tid på mig i programmet men det gick bra ändå. Så, låt dem helt enkelt stå så länge som möjligt)

När du gjort det är det jobbiga klart. Efter det börjar det roliga. 🙂18554334_10155116175801327_1344589001_n

Jag tog helt enkelt marängerna och krossade hasselnötter och la dem mellan browne-bottnarna. Efter det toppade jag med hallongrädde och hallon. Blev SÅÅÅÅ gott, men väldigt mäktigt.

Att jag satte choklad på sidorna var helt enkelt ett litet fuskknep för att dölja hur ful och kladdig den såg ut. :p

Perfekt för finfikat eller födelsedagen. 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
cissiochfreddan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats