cissiochfreddan

Cissi och Freddan

Supersmarrigt morotsbröd

Hallojsan på er!

Som vi skrev här om dagen, det här är allt annat än en matblogg och vi är så långt ifrån proffs man kan komma. Men, idag delar vi med av oss ännu ett recept. Den här gången handlar det om ett supersmarrigt morotsbröd.img_4241.jpg

Varken jag eller Freddan brukar baka. Visst, jag var med i kändisversionen av Hela Sverige Bakar men jag måste erkänna att jag toktränade inför det. Två veckor innan vi började spela in det bakade jag minst två olika saker varje dag. :p Men, utöver det så är det Freddan som står för aktiviteten i köket, och då är det mat. Aldrig bakverk eller matbröd.

Vi har båda varit lediga så länge och vädret har varit så dåligt så vi har passat på att testa lite husmors-tips. Det här brödet blev såååå gott och det var verkligen jätteenkelt att göra. Varken jag eller Freddan förespråkar att man ska äta en massa bröd men det här måste ni bara testa.

Det här behöver du:
5 dl mjölk
50 g jäst (för matbröd)
0,5 dl olja (typ rapsolja)
200 gram finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk sirap (vi valde baksirap)
4 dl vetemjöl special
9 dl fullkornsmjöl av dinkel

Så här gör du:

Blanda oljan, salt, sirap nästan allt mjöl (spara lite dinkelmjöl till utbakningen).
Smula sen sönder jästen i en bunke, värm mjölken till 37° (fingervarmt), häll ut den varma mjölken över jästen och rör om.img_4256.jpg Tillsätt sen morötterna och rör om.IMG_4255 IMG_4254Om du som vi inte har någon köksassistent får du vara beredd på att kladda ner händerna. Det ska hur som helst röras om till en deg.IMG_4253När du blandat till allt, låt det sedan jäsa i ca 30 minuter.IMG_4252

Ta sen upp den och knåda lite till.IMG_4250IMG_4249 Platta sen ut degen i en långpanna (smord eller med bakplåtspapper).IMG_4246 IMG_4245
Nagga degen och skär den sen i ett lagom stort rutmönster. Det kommer nämligen bli jättelätt att bryta av det sen när det är tillagat.IMG_4243Låt den sedan jäsa i  ca 30 minuter till.IMG_4242Efter det är det bara att skicka in den i mitten av ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Ta sen ute brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Bryt av, bred på lite smör och lyxa till det med en skiva ost. Magiskt gott, framför allt när man gjort det själv. 🙂

Lycka till!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
cissiochfreddan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats